Juokseva androidi ja korvaan huutava nainen

Kerroin tyttöystävälleni, että aion juosta maratonin. Hän kannusti minua muistuttamalla ensimmäisen maratoonarin kohtalosta. “Sehän kuoli”.

On myytin mukaan totta, että Vuonna 490 eKr. mies nimeltä Feidippides juoksi 40 kilometrin matkan Marathonista Ateenaan ja sai sydänkohtauksen tai veritulpan tai jotain.

Feidippides oli ehkä aikansa lähettien aatelia. Mies oli todennäköisesti varustettu Niken ilmatyynysandaaleilla ja hengittävällä Dri-Fit-toogalla. Hänellä ei kuitenkaan ollut monotonista ja ylenkatsovaa naisääntä, joka olisi vähän väliä kuuluttanut edetyn matkan, kuluneen ajan ja juoksijan keskinopeuden hänen korvaansa. Säilytän intoni pitkän matkan lenkkeilyyn tämän nykyajan mullistuksen avulla.

Peto lelun kuorissa

Ensikosketukseni urheilusuoritusten mittaamiseen oli Nokian 5500 Sport, lennokkaaseen elämään suunniteltu matkapuhelin.

Sport oli edistyksellinen laite. Se oli kätevästi naamioitu lapsen “ensimmäinen matkapuhelimeni” -tyyliseksi leikkikaluksi, mutta sen sisällä sykki ateenalaisen lähetin sydän — jäätymisineen kaikkineen. Se oli Nokian ensimmäinen puhelin, joka oli varustettu 3D-kiihtyvyysanturilla. Heilahdukset ja tömähdykset muunnettiin dataksi, jonka avulla puhelimella pystyi pelaamaan kallisteltavaa labyrinttipeliä.

Älypuhelinten liikkeentunnistus oli lastenkengissä. Sovellukset jäivät pitkälti marmorikuulan kallisteluun ja kokeelliseen valosapelisimulaatioon. Sportin kiihtyvyysanturi mahdollisti kuitenkin yhden tappajasovelluksen, Nokian Sports Trackerin.

Sports Tracker oli jotain uutta. Se toi askel- ja sykemittareista ja juoksutietokoneista tutut mittaustoiminnot puhelimeen. Ennen suoritusten kirjaamisesta ja erittelystä kiinnostunut juoksija joutui kiinnittämään itseensä sykevyön, askelia mittaavan jalkapodin, juoksutietokoneen, musiikkisoittimen, korvalaput ja mahdollisesti erillisen matkapuhelimen työ- tai hätäpuheluita varten. Hän näytti alkukantaiselta kyborgilta.

Juoksuharrastukseni alkoi jo yläasteella, kun huomasin, että osaan muutakin kuin klikata hiirtä. Lukiossa juoksuvalmentajana toiminut liikunnanopettaja totesi, että “Kimki juoksi ku pieni eläin.” Armeijassa alikersantti tarjosi minulle pullakahvit, kun juoksin parhaan ajan cooper-testissä. Juokseminen on nuoresta asti ollut minulle hyvä tapa toteuttaa ruumiillisuuttani (itkemisen lisäksi).

Taiteilijan näkemys minusta lukion liikunnantunnilla

Olisin kuitenkin lannistunut jo edellä mainitun mittausarsenaalin pukemisesta. Sport oli minulle täydellinen juoksutietokone, sillä siinä yhdistyivät kätevästi urheilusuorituksen seuranta, musiikkisoitin ja puhelutoiminnot.

Myöhemmissä Nokia-puhelinten malleissa oli GPS-vastaanotin, ja Sports Tracker alkoi pian hyödyntää paikannustietoja juoksijan seuraamiseen. Vanha Sportini koki kuitenkin myyttisen Feidippideen kohtalon: sen kosteudenkestävä kuminäppäimistö irtosi kärsittyään kosteudesta.

Tappajasovelluksen kuolema
ja jälleensyntymä

Pian myös Nokia lemppasi Sports Trackerin. Yhtiö hankkiutui eroon yhdestä Symbian-käyttöjärjestelmän harvoista menestystarinoista.

Aloin käyttää Android-puhelinta, johon ei saanut Sports Trackeriä. Minun oli kokeiltava kilpailevaa tuotetta, RunKeeperiä, jonka ominaisuutena oli alussa mainittu tyly naisääni.

Sports Trackeriä kehittänyt ryhmä kuitenkin jatkoi omillaan ja perusti Sports Tracking Technologies -yhtiön. Aiemmin nokialaisten etuoikeutena ollut sovellus ilmestyi pian iPhonelle ja Androidille. Uusin versio sisältää muun muassa äänipalautteen, joten se alkaa jo nokitella RunKeeperiä.

Odotan innolla pääseväni kokeilemaan uutta Sports Trackeriä. Ehkä äänipalautetta antaa Hitler.

Mainokset

2 comments

  1. Olli Laasanen · lokakuu 3, 2011

    Hyvä kuvaus teknologian koukuttavasta vaikutuksesta!

  2. kimhaldin · lokakuu 3, 2011

    Kiitos! Päivitän muuten piakkoin kokemuksia Androidin Sports Trackeristä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s