Tiedän, mitä luit viime kesänä

Kaipaatko joskus pientä kaveria (mahdollisesti kääpiötä), joka istuisi olallasi ja kailottaisi maailmalle kaikki lukemasi uutiset? Olen löytänyt sovelluksen, joka tekee tästä totta.

Scoopinion on yhteisöpohjainen uutistenjakopalvelu. Sen lähtökohtana on, että uutislinkkien jakaminen kavereille on hankalaa. On kopioitava linkki, liitettävä se esimerkiksi Facebookin tilapäivitykseen ja katsottava keille ihmisille sisältöä kehtaa näyttää. Tai sitten painetaan uutisen sivulta löytyvää Twitter-nappia ja kirjaudutaan palveluun.

Tätä kirjoittaessani tajuan, että toimenpide on jo hyvin helppo. Miten tuosta voi enää parantaa? Ehkä Scoopinion käyttää jonkinlaista pantaa, joka tarkkailee käyttäjän aivokäyrää ja jakaa linkkejä ajatuksen voimalla Facebookiin.

Scoopinionin varhainen konseptikuva

Kyse on jostain paljon yksinkertaisemmasta. Sovellus rekisteröi kaikki lukemasi uutiset ja näyttää ne automaattisesti profiilissasi. Scoopinion-profiilisi täyttyy pikkuhiljaa oransseista, numeroiduista palloista. Ne eivät ole plussapisteitä, vaan osoittavat kuinka paljon olet lukenut kutakin artikkelia. Scoopinion tarkkailee otsikoiden lisäksi tapaa, jolla luet: tekstin vieritystä, sivulla kulunutta aikaa ja niin edelleen. Kerätty data analysoidaan ja uutinen pisteytetään sen mukaisesti.

Kun olet aikasi kolunnut Iltalehteä ja Hesaria, sinulle kerääntyy natsoja, jotka muistuttavat Foursquaren kunniamerkkejä (badge) tai videopelien saavutuksia (achievement).

Jos sinulla on kavereita, voit lisätä heidät palveluun. Silloin näet, millä sivuilla he ovat käyneet. Näet, että he ovat lukeneet vain New York Timesin ja Guardianin kaltaisia arvostettuja julkaisuja, että he ovat tason 20 “evankelistoja”, kultivoituneita keskustelijoita ja muutenkin parempia ihmisiä kuin sinä.

Ovat ne pallot sittenkin plussapisteitä.

Scoopinion on tällä hetkellä beta-vaiheessa, eikä sillä ole liikaa käyttäjiä. On vaikea sanoa, miten suosion kasvu muuttaisi sen luonnetta. Luulen kuitenkin, että palvelussa käynnistyisi samanlainen imagonmuokkaussota kuin kaikissa sosiaalisissa medioissa. Ihmiset pyrkisivät luomaan itsestään kuvan ahkerina ja älykkäinä uutisten kuluttajina.

Koska Scoopinionissa linkkejä ei jaeta käsipelillä vaan ne ilmestyvät palveluun automaattisesti, käyttäjän olisi jo lähtökohtaisesti päätettävä, lukeeko tämän jutun Hulk Hoganin tyttärestä vai New York Timesin artikkelin, jossa ruoditaan taustoja Angela Merkelin päätökselle luopua ydinvoimasta. Hieman kuin joutuisi valitsemaan McBacon-aterian ja salaatin välillä.

Scoopinion toiminnassa

Lukemiaan roskauutisia voi kyllä käydä poistamassa profiilisivua pilaamasta, tai sitten Scoopinionin selainjatkeen voi kytkeä tilapäisesti pois päältä.

Tämä kuitenkin sotii vastoin palvelun ideaa. Tarkoituksenahan lienee antaa mahdollisimman todenmukainen kuva lukutottumuksistasi. Näin jaat kavereillesi asiat, jotka oikeasti kiinnostavat sinua, etkä vain niitä, jotka rakentavat sinusta yksipuolisen kaunista kuvaa sosiaalisessa mediassa.

Scoopinion pyrkii myös luomaan yhteisöllisyyttä kiinnostusten ympärille, ei erottamaan käyttäjiä narsistisiksi saarekkeiksi. Kun tarpeeksi moni lukee artikkelin, se nousee etusivulla (Scoops) listan kärkeen. Uutisia voi kommentoida, joten niiden ympärille syntyy helposti keskustelua.

Palvelu poikkeaa Facebookista tai jopa Google+:sta sisältölähtöisyydessään. Edellä mainituissa käyttäjän nimi pongahtaa virtaan lihavoituna profiilikuvan kera, ja linkki sijoittuu sen alle. Scoopinionissa jaettu “skuuppi” on näkyvin. Sitten mainitaan lähde ja vasta lopuksi skuupin löytänyt käyttäjä.

Tässä mielessä Scoopinionilla on ehkä paremmat edellytykset pitää yllä laadukasta sisältöä. Itse koen kuitenkin egoa korostavat natsat uutisvirtaa addiktiivisemmaksi. Vietän paljon aikaa tuijottaen omaa profiilisivuani. Dopamiini virtaa kroppaani, kun saavutan kolmannen tason tutkija-arvon.

Palataan vielä kääpiöön, jonka mainitsin katsauksen alussa.

Snoop… anteeksi — Scoopinion ei ole niille, jotka tahtovat varjella yksityisyyttään. Chrome-selaimeen asennettava jatke vaatii kattavat oikeudet tietoihisi. Nykyään jatke kertoo ennen asentamista, mitä se tarkkaan ottaen tekee. Lisäksi tunnen kehittäjätiimin ja tiedän, ettei palvelu missään nimessä anna tietojasi vääriin käsiin tai toimi muutenkaan epäilyttävällä tavalla.

Pelkästään se, että palvelu toimii lupaamallaan tavalla, aiheuttaa epämukavan tunteen. Pelkään, että kovin moni ei vielä ole valmis jakamaan kaikkea lukemaansa koko maailmalle. Jopa minä pidän jatketta useimmiten pois kytkettynä.

Scoopinionilla on mielestäni mahdollisuuksia kehittyä moneen suuntaan. Siitä voisi tulla pienen mediakeskeisen piirin keskusteluhuone, pelimäinen imagon kehittäjä tai taustalla pyörivä osa jokapäiväistä verkkosurffausta. Se on mielenkiintoinen ja omaperäinen ratkaisu sisällön jakamiseen ja pienellä tavalla aikaansa edellä.

Palvelussa on yksi vakava puute. Siinä ei vielä ole ominaisuutta, joka jakaisi kaikki lukemasi artikkelit Facebookissa.

Mainokset

3 comments

 1. Ruutu-Rotta · elokuu 14, 2011

  Hmm.. Epäilyttää. Tuo sovellus on vain parin askeleen päästä koko selainhistorian jakamisesta kaikille. Voisi olla ihan hauska katsoa mitä muut lukee, mutta en usko, että omat selailuni lopulta kiinnostaisivat muutamaa satunnaista ihmisitä lukuunottamatta. Ja näitä satunnaisia varten jaksan edelleen copy-pasteta.

 2. kimhaldin · elokuu 14, 2011

  Jep. Mutta copypastetus ei mahdollista sitä, että luetut uutiset pisteytetään ja kiinnostavimmat nousee listalla ylimmäksi. Eli olennaista ei ole vain se, mitä luet, vaan mitä koko yhteisö lukee.

  Toivoisin, että Scoopinioniin tulisi ryhmät Google+:n piirien tapaan. Sitten voisi tarkastella, mitkä uutiset ovat kuumia kaveripiirissä tai vaikka omassa ainejärjestössä.

  Mutta tässä ilmenisi muista jakopalveluista tuttu ongelma — se, että ympäröimme itsemme ihmisillä jotka ajattelevat ideologisesti suurin piirtein samalla tavalla. Eli uutisvirta kapenisi sellaiseksi, joka tukee vain omaa maailmankuvaa. Toisaalta sama tapahtuu, kun valikoimme uutisia ihan yksiksemmekin.

 3. Päivitysilmoitus: Olethan jo jakanut selainhistoriasi « Kim Haldin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s