Rahaa tyhjästä

Tiedäthän ne Lidlissä myytävät miesten vaatteet jotka näyttävät siltä, että Berliinin eläintarhan asukit ovat leikanneet ja liimanneet kankaan palasia yhteen? Minulla ei pian ole varaa niihin.

Kun talouteni heikkenee, yritän kehittää innovatiivisia ratkaisuja tulojen kasvattamiseksi. Usein niihin liittyy sosiaalisen median startup-yrityksen, aikakauslehden tai jalkapalloa ja pesäpalloa yhdistelevän urheilulajin kehittäminen. Sanomatta selvää, että nuo ratkaisut jäävät aina ajatuksen tasolle.

Nyt olen kuitenkin viisastunut, enkä enää halua panostaa jalkapesään. Olen löytänyt paljon helpomman keinon rikastumiseen. Luon rahaa tyhjästä — omalla kotitietokoneellani. Ennen kuin suljet tämän välilehden, anna, kun selitän.

Bitcoin on täysin digitaalinen valuutta, jonka väitetysti loi Satoshi Nakamoto -nimellä kulkeva henkilö parisen vuotta sitten. Valuutta on desentralisoitu eli järjestelmää pyörittäviä pankkeja ei ole. Sen sijaan kaikki maksut ja siirrot hoituvat hajautetusti vertaisverkossa (peer to peer). Bitcoin-järjestelmää ylläpitävät siis käyttäjät itse.

Huomautan, etten ole taloustieteilijä enkä muutenkaan tiedä rahasta mitään — muutenhan minulla olisi sitä. Antakaa siis anteeksi kuvaukseni virheellisyydet.

bitcoin

Bitcoin-järjestelmäperustuu kryptografiaan. Käyttäjät säilyttävät tietokoneellaan bitcoin-lompakkoa, joka koostuu julkisesta ja yksityisestä avaimesta. Käyttäjän julkinen avain on hänen nk. bitcoin-osoitteensa, joka näkyy ulkomaailmalle. Yksityinen avain taas on merkkisarja, joka kertoo, että lompakossa olevat bitcoinit kuuluvat käyttäjälle.

Bitcoinit kulkevat transaktioina käyttäjien lompakoiden välillä. Vertaisverkko arvioi siirron ja vahvistaa, ettei siirrossa ole mitään hämärää.

Olli on idiootti

Olli (nimi muutettu) on rutiköyhä, tunnettu huijari ja oman edun tavoittelija.

Oletetaan, että Olli tahtoo maksaa Matille viisi bitcoinia (BTC) tässä mainitsemattomista palveluksista. Hän lähettää kolikkonsa Matin bitcoin-osoitteeseen. Samassa Olli luopuu kolikoistaan ja allekirjoittaa siirron yksityisellä avaimellaan.

Olli on ajat sitten käyttänyt viimeiset bitcoininsa huumeisiin. Hän on kuitenkin hakkeroinut bitcoin-asiakasohjelmansa niin, että se käyttää samoja rahoja aina vain uudestaan ja uudestaan. Toisin sanoen hän aikoo kopioida bitcoinejaan.

Bitcoin-järjestelmä hylkää pian hänen transaktionsa.

Järjestelmä toimii niin, että jokainen transaktio sisältää historian kaikista sitä edeltävistä maksuista. Koko tuota klönttiä sanotaan blokkiketjuksi. Blokkiketju on muodoltaan kryptografinen hash.

Suomeksi: tiedot kaikista maksuista työnnetään eräänlaisen monimutkaisen jauhimen läpi (hieman kuin Alvar Gullichsenin maalauksissa), ja ulos tulee älyttömältä näyttävä sarja merkkejä. Jos Ollin maksu olisi käynyt yhteen sarjan kanssa, se olisi lisätty blokkiketjuun, joka olisi taas pidentynyt yhdellä transaktiolla.

Bitcoin-järjestelmä on siis luotettava, koska se estää mahdolliset huijausyritykset vertaisverkon ja kryptografian voimin.

Huumeita ja sukkia

Bitcoin on myös anonyymi, koska transaktion osapuolia on vaikeaa tai mahdotonta jäljittää. Järjestelmässä transaktiot kirjataan vain bitcoin-osoitteiden välille, tyyliin:

13vm8jB5Cy6abykkvuUGAaE4PC4a5j4YNz

lähetti 15 bitcoinia osoitteeseen:

1DqvoyAuf2YyVRbumj1tdPJcmvBzJEDZC7

Anonyymius ja maailmanlaajuinen pääsy mahdollistavat asioita, jotka johtaisivat perinteisen rahan maailmassa pidätyksiin. Kuka tahansa voi vaikka perustaa bitcoinilla pyörivän internet-kasinon ja kiertää RAY:n monopolin Suomessa. Verkossa on myös ainakin yksi palvelu, josta bitcoineilla voi ostaa laittomia huumeita. Mutta mikä tärkeintä, bitcoineilla voi jo tilata alpakkasukkia.

Grass Hill Alpacas

Jos innostuit, tämä on vasta alkua. Käyttäjä voi nimittäin luoda itselleen bitcoineja tyhjästä. Tämä mahdollistaa ainakin teoriassa rikastumisen.

Kultaryntäys

Käyttäjä voi valjastaa tietokoneensa jauhamaan kryptografisia laskutoimituksia, joiden tuloksena voi olla uuden, ainutlaatuisen bitcoinin löytäminen. Tätä kutsutaan louhimiseksi (mining).

Käyttäjä louhii muiden kanssa blokkeja, joiden tulee sisältää tiedot edellisistä transaktioista ja neljä nollaa (0000). Kun vertaisverkko on arvioinut käyttäjän louhiman blokin ja todennut sen muodoltaan oikeaksi, se julistaa blokin ratkaistuksi ja palkitsee käyttäjän 50 bitcoinilla.

Valitettavasti bitcoinien louhiminen on tehomyllylläkin hidasta. Järjestelmää kontrolloidaan niin, että bitcoineja syntyy arviolta kuusi kertaa tunnissa. Lisäksi sitä mukaa kun bitcoinit lisääntyvät, niiden louhimiseen tarvittavat laskutoimitukset vaikeutuvat huomattavasti.

Lopulta bitcoineja ei enää voi luoda ollenkaan — enin kierrossa oleva määrä voi olla 21 miljoonaa BTC:tä.

Bitcoinien louhinta on tehokkainta AMD:n näytönohjaimilla. Jostain syystä NVIDIA:n vastaavat kortit kelpaavat vain pelaamiseen. Tällä hetkellä tehokkaimmat grafiikkakortit voi tarkistaa esimerkiksi täältä.

Kannattaa muistaa, että louhinta kuluttaa paljon sähköä. Jos mielii saada toiminnan kannattavaksi, on tuoton ylitettävä sähkökulut. Siihen vaaditaan jo kunnon vääntöä.

Vähitellen alkaa käydä selväksi, ettei NVIDIA-korttini pelasta talouttani. Tätä kirjoittaessa hallussani on reilun dollarin arvosta bitcoineja, eikä sillä saa edes alpakkasukkia.

Seuraisitko brasilialaisen jujutsun ja jääkiekon yhdistelmää?

PS. Jos pidit tästä jutusta, voit lahjoittaa mielivaltaisen summan bittikolikoita osoitteeseen 14puzpBeBjRV1RXGdZ1kjVqMqE8tnZJVME.

Mainokset

5 comments

 1. Ruutu-Rotta · heinäkuu 29, 2011

  Mä en tajunnut. Mutta mitä palveluksia Matti Ollilta veloittaa?

  • kimhaldin · heinäkuu 29, 2011

   Bitcoin on aika pirun tekninen ja vaikeasti ymmärrettävä konsepti, enkä oikeastaan yrittänytkään selittää tota täydentävästi, koska en itsekään ymmärrä kaikkea. Pääasiat jotka tuosta kannattaa omaksua on, että 1) bitcoin on anonyymi ja digitaalinen valuutta ja 2) käyttäjien tietokoneet hoitaa uusien rahojen tuottamisen ja rahasiirtojen varmentamisen.

   Matin ja Ollin diilin taustat voi itse kukin kuvitella mielessään.

 2. Pave · helmikuu 2, 2012

  Ymmärrän tuon bitcointin tarkoiutksen ja maksun siirron toisten bitcoin ”tilien” välityksellä. Mutta selitäs minulle maallikolle: Kun haluan ensimmäisen kerran nuo bitcointit ottaa käyttöön ja olen ladannut tuon ohjelman ja minulla on se osoite, niin miten saan siirrettyyä/ostettua noita bitcoineja, jos kenelläkään tutullani ei tälläistä ole käytössä eikä minulla ole mitään myytävää, jonka maksun voisin ohjata tuonne omaan osoitteeseeni?

 3. Jänis · lokakuu 28, 2013

  Jos Sinulla ei Pave ole edes euroja myytäväksi Bitcoineja vastaan on Bitcoinien hankkiminen mahdotonta; ellei joku tosiaan anna niitä Sinulle.

  • Pave · lokakuu 28, 2013

   Sanoinko, että minulla ei ole euroja myytäväksi? En vaan kysyinkin, että miten niitä (bitcoineja) saa ostettua. Mutta tämä taitaa olla jo aika vanha juttu, moneen kertaan olen siis jo saanut niitä hankittua…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s