Terroristin hiustenhoitovinkit

Miten estäisit tappajaa tulemasta tähdeksi?

Olen pohtinut kysymystä siitä lähtien kun koulumurhaajat rellestivät Suomessa. Tekijät ampuivat itsensä, mutta heidän nimensä ja kasvonsa kiertävät mediassa hamaan tulevaisuuteen.

Pohjoismaalaiset massamurhaajat teurastivat tiensä maineeseen. Heillä oli vääristynyt kuva todellisuudesta, jossa he katsoivat olevansa eettisesti rahvaan yläpuolella; jossa he olivat tietyn aatteen tai ajatuksen yksinäisiä sankareita. Ennen veritöitä heidän ajatuksensa eivät kiinnostaneet ketään, ja sankarikuva eli heidän vinksahtaneessa päässään. Murhat kuitenkin tekivät heistä tähtiä.

Viattomien siviilien tappaminen on useimpien mielestä tuomittavaa. Itsesuojeluvaistonsa säilyttänyt poliitikko tai toimittaja ei anna sympatiaa lasten murhaajalle. Poikkeuksiakin löytyy.

Silti järjestelmä toimii niin, että murhaajasta tulee aina kiinnostava, mediaseksikäs. Mitä sairaampi teko, sen innokkaampia psykologit, papit, viranomaiset ja lakimiehet ovat analysoimaan sitä ja tekijän persoonaa. Sanomalehdet mahdollistavat sen, että tekijän ruma naama vainoaa uhrien omaisia vuosikausia hirmutekojen jälkeen.

Asiaa pahentaa se, että tekijät ovat usein pahemman luokan narsisteja. He levittävät ideologiaansa internetissä. Verkon luonne takaa sen, että materiaali leviää tehokkaasti tuottajan kiinnijäämisen tai kuoleman jälkeen.

Totalitaristiset yhteiskunnat tarjoavat helpon ratkaisun ongelmaan: harmilliseksi koetut materiaalit sensuroidaan ja tekijä vedetään ripeästi hirteen.

Elämme kuitenkin yhteiskunnassa, joka pyrkii avoimuuteen ja mielipiteiden moninaisuuteen. Median tehtävänä on kertoa, mitä maailmassa tapahtuu. Internetin luonteeseen kuuluu, että häiritseväkin materiaali tulee ennen pitkää julki.

Meemillä meemiä vastaan

Useimmat meistä eivät varmaan tahdo torjua ääriaatteita sensuurilla. Entä, jos olisit uhrin läheinen eikä sinulle kerrottaisi, mitä on tapahtunut? Ehkä meidän on vain edistettävä kulttuuria, joka arvostaa rauhanomaisuutta, demokratiaa ja empaattisuutta ja halveksii terrorismia.

Tämä on kuitenkin tylsä ratkaisu.

Helsingin Sanomat uutisoi taannoin hakkeriryhmä Anonymousille ehdotetusta hankkeesta. Operaatio UnManifest yllyttäisi haktivisteja lataamaan Norjan joukkosurmaajan 1500-sivuisen manifestin, muokkaamaan sitä ja levittämään eteenpäin. Tarkoituksena on poistaa teoksesta osia, muuttaa niitä ja tehdä älyttömiä lisäyksiä.

Näin tappajasta tehtäisiin poliittisen uskonsoturin sijaan pelle. Hakkerin tuunaamia kirjoituksia ei voisi lukea vakavalla naamalla; toisaalta kukaan ei voisi olla varma, mikä osa teoksesta on tekijän kirjoittamaa, mikä uruguaylaisen koulutytön. Nerokas idea! Operaatio UnManifest toimisi nimenomaan sananvapauden ja avoimuuden ehdoilla. Kenellä tahansa olisi oikeus tehdä terroristin kirjasta omansa.

Vai uskaltaisiko joku puolustaa murhaajan tekijänoikeutta?

Terroristisen ideologian leviäminen verkossa saattaa perustua siihen, että kirjoittajan ajatukset ovat tehokkaita meemejä. Meemi on mikä tahansa tarttuva ajatus, joka leviää viruksen kaltaisesti ihmisten mielissä. Meemi käyttää mediaa välittäjänä, ja internet on tähän asti tehokkain meemien väliaine. Meemit sivuuttavat eettiset kysymykset. Absoluuttinen pahuus ei estä meemin leviämistä.

Tappajan ideologian estämiseksi on synnytettävä tehokkaita vastameemejä. Tuottakaamme tuhansia sivuja tekstiä, joissa tappaja muistelee elämäänsä Jupiterin kuilla, ylistää temppeliritarien sijaan profeetta Muhammedia, paljastaa olevansa robotti, analysoi puhelinluettelon numeroita, avautuu syvästä rakkaudestaan Miss Piggyyn ja antaa teinitytöille hiustenhoitovinkkejä.

Paras meemi voittakoon.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s