Aivan aluksi haluan kiittää

Harmittaa, kun en omaa poliitikkojen suullisia taitoja.

Oli mikin ääressä sitten Hakkarainen, Katainen tai Obama, toimittajan on oltava erityisen terävä, jos hän tahtoo saada televisiossa esiintyvän poliitikon sanattomaksi. Sanavalmius on kansanedustajan, ministerin ja presidentin perushyve.

Televisiopuheet harvemmin kuulostavat spontaaneilta. Joskus on kuin poliitikko lukisi lausuntoa näkymättömältä teleprompterilta. Kun asiaa miettii, tajuaa, että suuri (suurin?) osa poliitikkojen tv- ja radiohaastatteluista on ennakkoon opeteltuja.

Poliitikot eivät ole improvisoijia. He harjoittelevat valmiiksi muotoiltuja talking pointseja peilin ääressä, usein taitavan PR-ammattilaisen opastuksella. Usein he haistavat etukäteen, mitkä haastattelun osat kanava tulee poimimaan “sound biteiksi” eli lyhyiksi, mediaseksikkäiksi puheenpätkiksi ohjelmaan.

Olen itse ollut kuvaamassa harjoitushaastattelua, jossa PR-firman edustaja valmensi erään lääkeyhtiön työntekijöitä mediaesiintymiseen. Valmennuskurssilla mentiin spesifeihin kysymyksiin ja pyrittiin varmistamaan, ettei työntekijä möläytä mitään yhtiön imagolle vahingollista.

Milibot

Poliitikolta odotetaan retorisia taitoja ilman PR-valkkua, mutta ihmettelisin, jollei moni suomalainen ministeri turvautuisi sellaisen apuun. Mutta eihän poliitikolla voi olla valmista vastausta kaikkeen, mitä toimittaja keksii kysyä?

Britannian työväenpuolueen johtajalla Ed Milibandillä on.

Julkisen sektorin työntekijät ovat lakkoilleet suunniteltujen eläkeleikkausten vuoksi. Miliband ilmaisee tyytymättömyytensä lakon osapuoliin — viisi kertaa putkeen.

Törmäsin Milibandin robottimaiseen esiintymiseen kuunnellessani No Agenda -podcastia, jossa mediapersoona Adam Curry ja IT-toimittaja John C. Dvorak ilkkuvat valtamedialle. Ohjelma on mainio lähde mediakritiikille ja höyrypäisille salaliittoteorioille, jos kestää herrojen oikealle nojaavaa libertariaanista maailmankuvaa. Ohjelman ympärille tuotettu materiaali on julistettu vapaan Creative Commons -lisenssin alle, joten käyttänen heidän resurssejaan tulevaisuudessa.

Miliband -episodin jälkeen nettikansalaiset tajusivat, että vastaavanlaisia tapauksia on lisääkin. Konservatiivipuolueen George Osborne teki Milibandit vastatessaan uutiseen Britannian talouden kasvusta.

Kaikille taisi jo tulla selväksi, että George sai tupla-annoksen hyviä uutisia. Vaikuttaa siltä, että Britannian poliitikot ovat sopineet keskenään, että vastaavat toimittajille aina samalla tavalla. Näin on helpompi kontrolloida sitä viestiä, jonka halutaan välittyvän katsojille. Televisiouutisethan pilkkovat pitemmätkin haastattelut parin minuutin pätkiksi, eikä poliitikko voi olla varma, mitkä hänen vastauksistaan nostetaan esille.

En kyllä tiedä, toimiiko taktiikka, kun se saa esiintyjän kuulostamaan siltä, että hänen päähänsä on asennettu siru.

PS. Miliband-ilmiö on tuttu myös Suomessa. Jutta Urpilainen muuttui robotiksi jo kauan sitten:


Mainokset

4 comments

 1. Eena · heinäkuu 27, 2011

  Onhan näissä tietysti se puoli, että muuhun mediaan editoituna lyhytkin pätkä antaa lähes saman informaatioarvon. Mutta onhan tää aika hauskaa: http://www.youtube.com/watch?v=6LquPcOP0FM

 2. kimhaldin · heinäkuu 28, 2011

  Niin. Toimittaja kuitenkin yleensä haluis itse seuloa materiaalinsa ja valita sopivan kommentin…

  Näitä on kyl hauska seurata kun välillä näkee ilmeestäkin, ettei pokka meinaa pitää.

 3. Lunnisunnuntai · heinäkuu 29, 2011

  Antiikin Kreikassa viisauden merkkinä pidettiin puhetaitoa ja kykyä ilmaista itseään. Nykypoliitikkoja pidettäisiin antiikin Kreikassa tyhminä kuin gladiaattorisaappaat. Ei olisi tullut kuuloonkaan, että joku olisi lukenut puhettaan suoraan papyruksesta.

 4. kimhaldin · heinäkuu 29, 2011

  Niin, mut ei sitä tiedä vaikka olisivat käyttäneet samoja konsteja silloinkin.

  ”Ei ole epistateksen tehtävä arvioida omaa onnistumistaan, sen päättää ekklesia joka kokoontuu seuraavan kerran…”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s